14. 5. 2019

Výlet do Solotvina

Nedaleko Tjačeva na řece Tise leží městečko Solotvino. Je známé svými solnými doly a jezery. Kolem jezera vznikla odpočinková zóna a malé sanatorium.
Na výlet jsme jeli s manželem a sestřenicí Pirikou a jejím manželem Ivanem. Ivan doma nachystal maso a zeleninu, vzali jsme kotlík a nějaké pití a vyjeli vlakem. Tentokrát jel celkem na čas, měl zpoždění jen 45 minut.

nádraží Solotvino

Voda v jezeru je natolik slaná a nasycená, že vás drží na hladině. Když z vody vyjdete a uschnete, jste bílí a nasoleni jako herynci.  Bylo nádherně a užívali jsme si. 


V poledne Ivan vyhloubil malou jámu, v ní rozdělal oheň, postavil nad ohniště hrnec, zakryl ho drnem a nechal asi hodinu bez povšimnutí. Pak hrnec otevřel a do nosu nás udeřila super vůně. Maso se zeleninou bylo výborné, pustilo šťávu a do ní jsme si namáčeli chleba.
Problém nastal později. Měli jsme žízeň a naše zásoby došly. Ivan s Honzou se vydali na průzkum, aby někde koupili vodu, ale bohužel. Podařilo se jim v sanatoriu za úplatek koupit jen dvě láhve sektu Rossijskoe Igristoe. Podotýkám, láhev stála 2 rubly, t.j. 20 Kč. Asi si dovede představit, když jsme to na slunci vypili. Rázem z nás byli ospalí a ovínění nasolení herynci. Ale vše dobře dopadlo a večer jsme v pohodě dorazili domů.

Protože mi maso se zeleninou moc chutnalo, zkoušela jsem ho později udělat doma na plotně a podařilo se.

Ingredience pro jednu osobu
1 vepřový plátek - krkovička, 100g anglická slanina, 1 klobáska
2 rajčata, 1 papriky, zelí - listy, 2 - 3 brambory, 2 - 3 žampiony, já zkoušela přidat cuketu
nové koření, bobkový list, sůl, pepř

Dolů na dno hrnce dáte část anglické slaniny a pak všechny ingredience vrstvíte, střídáte maso a zeleninu a také koření. Hrnec přikryjte pokličkou a postavte na mírný oheň asi tak na 30 - 45 minut.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím zanechejte svůj vzkaz, názor nebo příhodu, ale nevkládejte žádné reklamy a odkazy na jiné stránky.
Nevhodný obsah smažu.